Illustratie

Het verwerkingsproces

Een aantal manieren waarop het proces van verwerken van emoties en gevoelens kan gaan.

Illustratie

Door alleen al je verhaal te doen, gaat wat van de druk eraf.

Door in meer detail over je gevoelens over een situatie te praten, verwerk je de ervaring. Door meer in detail te focussen op wat je precies voelt, wordt het verwerkingproces effectiever. Hoe meer je met onderliggende gevoelens en gedachten bezig bent, hoe beter.

Verwerking op een dieper niveau

In eerste instantie merk je in je ervaring bijvoorbeeld een enigszins vaag gevoel. Wanneer je daarop focust, wordt het sterker en duidelijker. Het kan daar ook anders door worden als je in eerste instantie dacht.

Als je bij dat gevoel blijft, wordt meer en meer duidelijk over de situatie en andere gevoelens. Je gevoelens over jezelf en de ander komen op, en hoe je de ander ziet. Totdat je je uiteindelijk kunt voelen ontspannen, en het gevoel van het begin verdwenen is.

Echter, het kan zijn dat de kalmere staat niet zo lang blijft. Andere, vergelijkbare of gerelateerde gevoelens komen op. Met hetzelfde proces van focussen en dat de dingen duidelijker worden, werk je erdoor heen. Totdat uiteindelijk de dingen kalm worden en andere, ongerelateerde gevoelens boven komen.