Illustratie

Niet willen voelen

Doordat we sommige dingen niet willen voelen, zijn we ons niet bewust van een belangrijk deel van onszelf. Dit houdt ons Onbewuste in stand.

Illustratie

Voor een kind is het niet zo makkelijk om met allerlei emoties om te gaan. Je hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld en je hebt nog maar weinig levenservaring. Je doet dan allerlei dingen om vervelende gevoelens en emoties weg te krijgen. En als volwassene blijf je dat doen, omdat je die vaardigheid als kind nu eenmaal opgedaan hebt.

Tactieken om niet te voelen

Je wordt bijvoorbeeld gespannen om dingen niet te voelen. Of je gaat fantaseren om je beter te voelen, of vrolijk doen als je eigenlijk verdrietig bent. Je beschuldigt misschien iemand anders, als je jezelf beschuldigt voelt. Je stort je in je werk als je verdriet uit de weg wilt gaan, hopend dat het vanzelf weggaat.

Er zijn allerlei verschillende dingen die mensen doen, om aan een gevoel wat ze niet willen te ontkomen.

Nadeel van die tactiek is, dat de oude reacties met de onplezierige gevoelens eigenlijk alleen aan het oog onttrokken worden. Ze zijn er nog altijd, maken deel uit van je mogelijke reacties en maken dat je dingen doet waar je feitelijk niet veel mee opschiet. Ze maken het ook moeilijker om inzicht in jezelf te hebben.

Verwerken in plaats van onderdrukken

Voor een kind zijn zulke tactieken normaal. Kinderhersenen kunnen zeker niet alles aan. Het is ook normaal dat je dit als volwassene blijft doen, want ook dit zijn vaardigheden die je hebt opgedaan.

Maar voor een volwassene is het verwerken van oude ervaringen een betere optie. Onze hersenen zijn hierop ingericht, omdat vaardigheden nu eenmaal verouderd raken en ververst moeten kunnen worden.