Illustratie

Het gaat slechter, voor het beter gaat

Het proces van emoties verwerken maakt dat de onplezierige gevoelens eerst intenser worden. Pas na enige tijd verwerken, worden ze minder sterk.

Illustratie

Wanneer je begint met emoties te verwerken, kun je merken dat de gevoelens die je in de weg zitten sterker worden. Dit zou je bezorgd kunnen maken, omdat juist het tegengestelde van wat je wilt gebeurd. Het is echter een goed teken wanneer dit gebeurd. Het betekent dat het proces gaande is, waarmee je situatie verbetert.

De onplezierige gevoelens worden sterken, omdat je ze toelaat en ernaar op zoek bent. Dit is een belangrijke eerste stap. Wanneer ze zo opkomen, kun je beginnen met ze te voelen en kun je uitvinden waar ze werkelijk over gaan. Gewoonlijk is dit iets uit je verleden. Wanneer je ze voldoende bewust gemaakt hebt, zo dat je werkelijk begrijpt waar ze over gaan, lossen ze op.

Hoewel na het oplossen, de gevoelens je niet langer in de weg zitten, kunnen vergelijkbare gevoelens uit andere situaties in je leven opkomen. Als je ook hier door gewerkt hebt, zul je, na enige tijd, merken dat de intensiteit minder wordt. Ze zitten je niet meer zo in de weg. Het gaat dan beter.