Illustratie

Verwerken

Oude ervaringen met de bijbehorende emoties kun je "verwerken". Hierdoor ververs je als het ware je vaardigheden.

Illustratie

Verwerken komt neer op het bewust worden van je herinnering van hoe je met een situatie omgegaan bent. Je kijkt als het ware naar hoe je je voelde en hoe je de ander en de situatie zag. Het voelt echter alsof het nu gebeurt, je voelt je alleen op een jongere leeftijd.

Als je het zodanig bewust gekregen hebt, dat je begrijpt waarom je zo reageerde, zullen de emoties en gevoelens oplossen. Je kunt je dan ontspannener voelen. Daarna zul je minder door die oude situatie beïnvloed worden.

Overigens hoeft je herinnering niet per sé heel helder te zijn. Het gaat om hoe je reageert, niet om hoe, bij wijze van spreken, de tegeltjes eruit zagen.

Belemmeringen

In principe is het mogelijk iedere ervaring die je ooit gehad hebt te verwerken. Het is alleen niet makkelijk om overal bij te komen, of voldoende duidelijk te krijgen wat er precies in je omging. Bij de herinnering komen is een kwestie van een associatie volgen.

Als er iets is wat je niet wilt voelen, kom je niet voldoende bij dat wat je wilt verwerken. Het verwerkingsproces kan dan niet plaatsvinden. Het zal echter helpen als je je bewust probeert te zijn van je neigingen iets niet te willen voelen. Het is ook belangrijk om het oprecht te doen.

Verder heb je over het algemeen meerdere ervaringen die over hetzelfde onderwerp gaan. Als je één ervaring verwerkt hebt, kunnen er nog best meer ervaringen zijn, die met de situatie te maken hebben en je reacties beïnvloeden. Hoe meer ervaringen je doorwerkt, hoe minder je nog door die oude situaties beïnvloed wordt.