Illustratie

Wat is het Onbewuste?

Je Onbewuste wordt vooral gevormd door je ervaringen uit je verleden. Daarnaast is de neiging niet te willen voelen een bepalend deel ervan.

Illustratie

Opgedane ervaringen

De vaardigheden die je hebt, zijn er meestal gewoon, zonder dat je je direct bewust bent waar ze vandaan komen. Van zitten, schrijven, praten, tot pianospelen of autorijden, maar ook je sociale vaardigheden en emotionele reacties, het zijn er eigenlijk enorm veel. Deze komen alle voort uit je vroegere ervaringen.

In feite zijn al de ervaringen die je ooit hebt gehad in je hersenen opgeslagen. Ze vormen een enorm reservoir aan mogelijkheden om met allerlei uiteenlopende situaties om te gaan.

Nogal eens komt het voor, dat iemand's emotionele reacties eigenlijk niet zo helpen om met een situatie om te gaan. Dat komt omdat je als volwassene nog altijd de beperkte vaardigheden van een onervaren kind in je hebt, die je reacties toch mede blijven bepalen.

Lees meer: Je ervaringen uit je verleden.

Niet willen voelen

Het andere aspect van je Onbewuste is de neiging dingen niet te willen voelen.

Omdat je als kind best heftige emoties kunt ervaren en het moeilijk kan zijn om daarmee om te gaan, ga je allerlei dingen doen om dingen niet te voelen. Het is alleen niet zo, dat die emoties dan ook echt weggaan. Je merkt ze misschien niet meer, maar onbewust zijn ze er nog wel.

Lees meer: Niet willen voelen.

Verwerken van ervaringen

Ervaringen uit je verleden maken hoe je met situaties omgaat, maar dat gaat niet altijd goed. Die ervaringen kunnen bijvoorbeeld angsten zijn, die voor een volwassene onnodig zijn, maar toch blijven opkomen.

Daarom is het goed om zulke ervaringen uit je verleden te verwerken. Dit doe je door die onbewuste ervaringen bewust te maken. Je zoekt ze in jezelf op en gaat ze voelen.

Lees meer: Verwerken.