Illustratie

Depressie

In veel gevallen kan een depressie minder intens gemaakt worden, door meer inzicht in je gevoelens te krijgen en je emoties te verwerken.

Illustratie

De meeste mensen hebben wel een idee wat depressie is. Terneergeslagen zijn, en geen interesse of plezier in wat dan ook hebben. Veel negatieve gedachten hebben, en weinig of geen motivatie voelen om iets te doen.

Als je je depressief voelt, maar je nog wel het gevoel hebt dat je het leven aankunt en je geen gedachten aan zelfmoord hebt, zou ik je kunnen helpen. Ik kan je helpen om meer inzicht in je emoties en gevoelens te krijgen, en je helpen ze te verwerken.

Depressie met fysieke oorzaak

Het is goed om in gedachten te houden dat een depressie een fysieke oorzaak kan hebben. Je huisarts kan je helpen duidelijk te krijgen of dat het geval is. Als dat zo is, is mijn benadering minder geschikt en is het beter om voor de onderliggende oorzaak behandeld te worden.

Dit kunnen dingen zijn als een onvoldoende actieve schildklier, of een gebrek aan ijzer of vitamine B12. Als je toevallig erg gevoelig bent voor de hoeveelheid daglicht, kun je een winterdepressie hebben. Vrouwen hebben soms hormonale veranderingen na een zwangerschap, die hen depressief kunnen maken.

Wanneer een depressie problematisch is

Wanneer je zo depressief bent dat je niet uit bed komt, of niet meer naar je werk of naar school gaat, is het beter om naar de huisarts te gaan, in plaats van dat ik je help. Hij of zij kan je naar een geschikte therapeut of psychiater verwijzen.

Zelfmoordgedachten

Wanneer een depressie ernstig is, of je gedachten hebt over zelfmoord plegen, is mijn benadering niet zo geschikt. Het is dan beter om behandeld te worden door een psychotherapeut of psychiater in je omgeving.

Bel je huisarts of een speciaal telefoonnummer wanneer je je wanhopig voelt, of je gewoon hulp wilt.

Bel 0900 - 0113, of ga naar 113 online.

Manische depressiviteit

Sommige mensen hebben elkaar afwisselende perioden in hun leven, waarin ze heel actief zijn en dan weer depressief. Tijdens de actieve perioden voelen ze zich bijzonder goed, zijn ze heel optimistisch, doen ze veel en slapen weinig. Dit slaat na verloop van tijd dan om in pessimisme en depressie.

Vanwege het elkaar afwisselen van active en depressieve perioden, wordt dit bipolaire stoornis genoemd. Het heet ook wel manische depressiviteit.

Wanneer je dit lijkt te hebben, is het beter naar je huisarts te gaan en je door hem of haar te laten verwijzen voor een geschikte behandeling.