Illustratie

Pijn met een psychologische oorzaak

Fysieke pijn die je in het verleden had zal pijnen die je nu hebt nog steeds beïnvloeden. Dit is net zoals elke andere ervaring die je gehad hebt.

Illustratie

Als je bijvoorbeeld lage rugpijn krijgt, zullen ervaringen met pijn die je als kind had opkomen en je rugpijn erger maken. Sommige mensen die een arm of been geamputeerd hebben, blijven pijn voelen in de afwezige ledemaat, zelfs als er objectief geen zenuwen meer zijn waarmee de pijn ervaren zou kunnen worden. Wat ze ervaren is niet pijn die er op dat moment is.

Hoewel het niet gemakkelijk is om pijnervaringen uit het verleden door te werken, is het wel mogelijk. Ik heb daar zelf aardig wat ervaring mee, dus ik kan je daarmee helpen.

Wanneer is het psychologische pijn?

Om uit te vinden of pijn die je ervaart psychologisch is of niet, is het een goed idee om er eerst een dokter naar te laten kijken. Als de dokter een fysieke oorzaak vindt, dient deze behandelt te worden. Maar ook dan kunnen er nog altijd psychologische processen aan de hand zijn.

Aanwijzingen daarvoor zijn dat de pijn van plaats verwisselt of komt en gaat. Als de pijn samengaat met spierspanning, kan het zijn dat die spanning de pijn veroorzaakt of erger maakt. Als pijnstillers in het begin werken, maar dan geen enkel effect meer lijken te hebben, kan dit ook een teken zijn dat de pijn niet alleen maar fysiek is.

Werkt het doorwerken?

De emoties en spanningen rond pijn zijn niet gemakkelijk om door te werken. Zelfs meer dan bij andere gevoelens, moet je gemotiveerd zijn om echt de gevoelens die je in het verleden uit de weg gegaan bent te voelen.

Aan de ene kant zal inzicht in wat er aan de hand is het gemakkelijker maken om pijnen te verdragen. Aan de andere kant is het zo, dat wanneer je naar gevoelens gaat kijken, die in eerste instantie erger worden, voordat het beter wordt, zodat je eerst juist meer pijn zult ervaren. Het proces van doorwerken zou ook enige tijd kunnen kosten, voordat het werkelijk opgelost is.