Illustratie

Slechte ervaringen en trauma's

Psychologische trauma's zijn in feite pijnlijke en moeilijke ervaringen. Ze maken het moeilijker om om te gaan met situaties die je eraan doen herinneren.

Illustratie

Wanneer iemand als kind geslagen is, kan dit hem onnodig wantrouwig tegenover mensen maken, later in zijn leven.
Een soldaat die in gevaarlijke oorlogssituaties is geweest, kan PTSD (Post traumatic stress disorder) ontwikkelen, waar van streek makende situaties hem overmatig agressief maken, of bang voor zijn leven.
Iemand die ontsnapt is uit een brandend huis, zou erg bezorgd kunnen worden over brandende kaarsen, bang dat ze om zouden kunnen vallen en een brand veroorzaken.

Om de invloed van zulke trauma's op je leven te verminderen, werkt het voor veel mensen goed om de emoties die gerelateerd zijn aan de traumatische ervaringen te verwerken. Die onder ogen zien helpt om hun intensiteit te verminderen. Het wordt dan gemakkelijker om gepast op situaties in het leven te reageren.

Ernstig trauma

Wanneer iemand ernstig getraumatiseerd is, bijvoorbeeld bij PTSD of seksueel misbruik, kan het leven bijzonder moeilijk zijn. Het is dan beter daar een specifieke behandeling voor te krijgen, in plaats van emoties met mijn hulp te verwerken.